Personal: aankomen in gewicht

Ongeveer een jaar geleden zat ik niet zo lekker in mijn vel. Dit had ik zelf niet zo zeer door, behalve dat ik flink was afgevallen voor mijn doen. Bijna vijf kilo. Andere mensen zagen dit ook. Ik had een ingevallen gezicht, zag grauw, had erg dunnen armen en benen en de kleding die ik droeg slobberde vaak. Ik zag er dus niet zo gezond uit. Hieronder mijn persoonlijke verhaal over hoe dit kwam en wat ik er aan heb gedaan.

Hoe komt dat dan?

De reden van het afvallen was stress. Stress omdat ik opeens de kostwinnaar was en mijn inkomen ook niet zo hoog was. Stress door veel onzekerheden op het werk. Daarnaast kampte ik dus ook met een periode van sombere gevoelens. Stress uit zich bij mij in niet tot amper eten. Vaak begon ik de dag met één boterham, tussendoor at ik niets, rond een uur of 13.00 at ik een kopje soep en heel soms een boterham en daarna at ik pas weer met het avondeten. Dat weinige eten, naast een actieve baan (fietsen & zorgen voor mensen) zorgde dat ik binnen een paar maanden vijf kilo was afgevallen. Ik woog onder de vijftig kilo.

Het omslagpunt

Nadat ik met mijn moeder op vakantie was geweest naar Tenerife, ben ik weer mijn best gaan doen om meer te gaan eten. Ik was namelijk op vakantie aangesproken door mijn moeder. Dat ze zich erge zorgen om mij maakte. Daarnaast was het shoppen met vriendinnen niet meer leuk. Alle kleding die ik paste was veel te groot en kleinere maten waren er niet. Shoppen op de kinderafdeling is niet leuk. Ik besloot dus om mezelf aan te gaan pakken en weer gezonder te gaan leven.

Aankomen, hoe deed ik dat?

Om te beginnen wilde ik zelf graag een aantal kilo’s aankomen. Daarnaast wist ik van mezelf dat ik hier minimaal een halfjaar voor moest uittrekken. Mensen denken vaak dat aankomen heel gemakkelijk is: je gaat wat meer eten of snoepen en dan kom je vanzelf aan. Maar zelfs als ik alles eet waar ik zin in heb, dan kom ik niet echt aan. Dit dacht bijvoorbeeld ook de telefoon dame van de Sanquin bloedbank. Dat ik binnen een maand wel even vijf kilo zou aankomen. Deze mevrouw heb ik uit haar droom geholpen. Mensen die graag willen afvallen, dat gaat niet vanzelf, dit geld ook voor sommige mensen die willen aankomen. Die moeten daar veel moeite voor doen. Enfin, wat heb ik uiteindelijk gedaan om toch die kilo’s er aan te krijgen?

  • Ontspanning –> weg met die stress. Omdat ik van mezelf wist waar het probleem lag, de stress en de somberheid. Ben ik dit gaan aanpakken. Op dagen dat ik vrij was moest ik van mezelf iets gaan ondernemen. Echt het huis uit gaan. Dit kon iets met vriendinnen zijn (lekker biertje doen op het terras) of zelf iets ondernemen. Zo ben ik bijvoorbeeld een keer de woonboulevard doorgelopen. Hier was ik wel een paar uur zoet mee.
  • Sporten. Dit om mijn hoofd eens een keer lekker leeg te maken en niet continu met mijn werk bezig te zijn of met de thuis situatie. Daarnaast bouw je met sporten meer spiermassa op, wat weer zwaarder is dan vetmassa (bron). Ook krijg ik van sporten een gezonde trek. Elke vrijdagochtend ging ik naar de pilates en deed daarna boodschappen. Ik koop dan de lekkerste (en gezonde) dingen.
  • Eten. Wederom moest ik van mezelf een ‘gezonde’ manier van eten gaan aanleren. Dus niet teren op één of twee boterhammen op één dag. Maar de dag bijvoorbeeld al goed beginnen door te ontbijten met havermout of twee boterhammen. Ook moest ik van mezelf tijdens het lunch moment een boterham eten en probeerde ik meer fruit in mijn dieet te krijgen. Dit deed ik door middel van appels (heerlijk!). En natuurlijk gingen er ook de nodige koekjes, snoepjes en taartjes naar binnen. Maar die kan ik altijd wel hebben ;).

Gelukt?!

Ik merkte al snel dat doordat ik beter in mijn vel kwam te zitten, dat ik ook gezonder ging eten. Ik kreeg ook weer meer plezier in eten en het begon mij weer aan te staan. Nu, bijna een jaar later kan ik melden dat ik weer op mijn gewicht zit! Het is een verademing om weer kleding te passen en ik had plots een cupmaat groter! Maar het grootste compliment krijg ik van mensen om mij heen, dat ik weer gezond uit zie en dat ik vrouwelijker en volwassener uitzie.

Nu is het de grote uitdaging om dit ook daadwerkelijk voort te zetten. Het is nog even wennen met de nieuwe baan, ik moet een paar kilometer meer fietsen per dag. Maar, spiermassa mag er ook zeker komen hoor. Ik heb wel weer zin in mooie gespierde en strakke benen en billen. Zolang die kilo’s er maar aan blijven.

2 thoughts on “Personal: aankomen in gewicht

  1. Ik herken veel in je verhaal. Als ik niet zo lekker in mijn vel zit of toch wel zorgen heb, vergeet ik vaak dat eten (lekker eten) er ook nog bij hoort of krijg ik gewoon een knoop in mijn maag die er wel voor zorgt dat ik geen trek meer heb. En als je een tijdje niet veel eet, word je maag ook kleiner en heb je na verloop van tijd ook gewoon niet meer de plek in je buik/maag om veel te eten. Dus dat moet je dan eerst weer opbouwen en voor je het weet ben je een maand verder. Dus even snel een paar kilo aankomen lukt niet. Althans, mij niet.

    Hoewel ik wel een ander figuur heb dan jij, heb ik zelf ook veel problemen met het vinden van kleding in mijn maat. Nu zal je denken dat ik na het krijgen van een kind veranderd ben qua lichaam, maar ik moet eigenlijk nog steeds naar de kinderafdeling toe voor leuke shirts en alles. Lastig :’)

  2. Ik herken het dus absoluut niet, volgens mij kom ik al aan als ik alleen naar lekker eten kijk. Maar interessant om ‘de andere kant’ eens te lezen, en fijn dat het gelukt is!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *