Update: dat stoppen met die hormonen/anti conceptie

Een aantal maanden geleden schreef ik een blog over het stoppen met hormonen/anti conceptie. Ik vertelde in die blog waarom ik die keuze had gemaakt voor het mirena spiraaltje, wat mijn ervaring daarmee is en hoe ik me, na drie maanden ermee gestopt te zijn, voelde. Dat dit onderwerp actueel is en blijft bleek ook uit de post van Iris (ikbenirisniet.nl) over het stoppen met de pil.

Daarom nu vanuit mijn kant een update over het niet meer gebruiken van hormonen als anti conceptie.

In februari 2015 liet ik mijn mirena spiraaltje bij de huisarts verwijderen. Dit omdat het ding er vijf jaar in had gezeten en omdat ik er helemaal klaar mee was. Depressieve gevoelens hadden zich in mij genesteld en ik had het idee dat dit met die hormonen uit het mirena spiraaltje te maken had. Nu is het november 2015. Negen maanden geleden heb ik mijn mirena spiraaltje laten verwijderen.

Cyclus
Mijn cyclus is ongeveer regelmatig geworden. Met dat ongeveer bedoel ik dat ik er echt niet de klok op gelijk kan zetten, maar ik weet wel wanneer deze maandelijkse noodzaak zich voordoet.
Ik heb vaak twee/drie dagen van te voren een dag met hormonale migraine. Tijdens de cyclus ervaar ik wat buikpijn. Eigenlijk helemaal niet zo erg. Prima mee door te komen en een goede reden om lekker op de bank te kruipen met chocolade, thee en een kruik.
Mijn vriend vraagt weleens of ik ongesteld moet worden, ik ben dan wat chagrijnig. Ik vind dat wel grappig. Eigenlijk is het precies zoals het hoort. Helaas is mijn ongesteldheid wel weer vijf a zes dagen, maar daarentegen kan ik de nachten rustig doorslapen en heb ik geen groot geschut nodig.

Gemoedstoestand
Over het algemeen kan ik melden dat ik de dingen beter naast me neer kan leggen, maar ik blijf een stress kip. Hier heb ik zelf nog wel wat in te leren. De diagnose van “chronische somberheid” die ik ook in februari 2015 kreeg bij de huisarts herken ik niet in mezelf. Ik denk wel dat ik regelmatig depressieve/sombere perioden heb, maar dit zal misschien eens in de twee jaar zijn (als ik terug reken). Ik hoop dat dit afneemt.

Uiterlijk
Ik vind het wel grappig, maar ik krijg af en toe weer een puistje. Daarnaast zijn mijn borsten naar mijn idee groter geworden. 

Conceptie
Er zijn verschillende apps te downloaden voor de mobiele telefoon waarop je je cyclus en dus je vruchtbare periode kan bijhouden. Deze zijn super handig. Hierdoor kan je zien/bijhouden wanneer de eisprong en dus je vruchtbare periode is. Dit gebruik ik ook. (Pas op! Elk vrouwen lichaam is anders, een app berekent wanneer het volgens de theorie zo moet zijn, in de praktijk kan dit anders zijn).Daarnaast zijn er nog meer methodes om te zien of je als vrouw in je vruchtbare periode zit (iets met afscheiding bekijken…brr). Maar door dit soort technieken kon ik ongeveer bijhouden wanneer er veilig (condooms) gedaan moest worden en wanneer het wel los kon lopen. Op dit moment echter hebben we besloten om de natuur z’n werk te laten doen en we zien wel of de toekomst ons iets moois gunt. 

Ik ben nog steeds super blij met de keuze om te stoppen met anti conceptie. Sinds ik weer elke maand ongesteld word voel ik me ook een stuk vrouwelijker en ben ik blij dat de boel daarbinnen nog werkt.

Als er nog vragen zijn dan mogen die gerust gesteld worden in de comments. Ik moet er wel bij zeggen dat dit mijn ervaring is en dat dit per persoon verschilt.

Liefs,
Saskia

 

 

 

6 thoughts on “Update: dat stoppen met die hormonen/anti conceptie

  1. Spannend allemaal! Ik heb eigenlijk alleen slechte ervaringen met anti-conceptie, heb verschillende pillen uitgeprobeerd en het is het allemaal niet. Ben ook een tijd gestopt omdat ik me echt niet prettig erdoor voelde, uiteindelijk toch maar weer een andere pil geprobeerd. Ik heb ook liever dat de natuur gewoon haar gang kan gaan, maar op een kind zit ik nu nog niet te wachten. Ik vind het maar lastig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *